GALERIE CAESAR
CAFÉ RESTAURANT CAESAR



LARS HOLMSTRÖM  
Narozen / Born 26. 6.  1949, Tampere, Finland

Vizuální umělec, malíř, grafik, práce  s kombinovanou technikou / Visual artist; paintings, graphics, tectonics and mixed media works

O mých dílech:

 

  1. Série digitálních tisků „Tropé“ a „Utas, pohyb“ obsahuje portréty a studie pohybu. První z nich, s odkazem na název díla, lze definovat jako točivý pohyb nebo rotaci. Tato série byla fotografována v italském Tropé
  1. V sérii „Sint Jan“ jsem pozoroval podlahu v katedrále Svatého Jana (Brugy, Belgie), zhotovenou z mramorových desek. Po podlaze v katedrále Svatého Jana lidé chodí již po staletí. Světlo, které dovnitř proniká skrze vysoká okna, vytváří na podlaze neustále nové tvary. „Vanitas“ a „Lux Aeterna“ se spojují v tiché atmosféře.

PETRI NUUTINEN
Narozen / Born:
1955

Metoda projektu Místa Petri Nuutinena

Místa č.4 / Florencie

Pracuji na tomto projektu od roku 1996. Kousek po kousku se rozrůstá do rozsáhlého projektu o evropské krajině, spojující dohromady různé její části. Jedná se současně o umělecké dílo fungující na základní konceptuální úrovni, avšak je v něm přítomen i silný dokumentární aspekt.
Moje metoda fotografovaní zdůrazňuje autentický fotografický obsah společně s jejím uměleckým výrazem. Touto metodou jsem schopen zachytit věci, které obvykle ve spěchu míjíme, aniž bychom je doopravdy viděli. Tím, že pohlédneme na tyto fotografie, že se zastavíme, abychom si je prostudovali, můžeme ocenit vizuální podobu oněch různých míst a můžeme vnímat myšlenky a hodnoty, které vyjadřují. Proto pak také můžeme hodnotit naše okolní prostředí, jeho stálost a proměnlivost.
Prošel jsem na těchto místech všechny kouty. Ty méně malebné pohledy mě vždycky zajímaly více než obvyklé výhledy. S pomocí map jsem se pokaždé dokázal vyhnout tradičním a nejexponovanějším místům a povedlo se mi zachytit estetično, které je odlišné od toho z běžné krajinné fotografie.
Má práce se řídila rovnoběžkami a poledníky. V mapách jsem si vybíral místa, kde se protínají a úhly záběru jsem určil podle jejich směru. Kartografové mi nevědomky tato místa vytyčili a já jsem jednoduše nastavil svůj fotoaparát, abych zaznamenal jak vypadají.
Nedíval jsem se přitom do hledáčku, a tak jsem nijak nemohl ovlivnit fotografovanou kompozici. Zaznamenával jsem místa a události tak, jak jsem je našel. Chtěl jsem zachovat onu jedinečnou atmosféru, nevracel jsem se na místa v naději na lepší počasí, světlo nebo nějakou šťastnou shodu okolností. Žádným způsobem jsem nezasahoval do děje, ani jsem nearanžoval objekty na fotografii. Rozhodně jsem také neměl žádný důvod posléze fotografie vylepšovat nebo s nimi jakkoli manipulovat.

JARI ARFFMAN
Narozen / Born 16.
7. 1965, Kajaani, Finland
Umělec-žurnalista / Artist-journalist

Dokumentární projekt Tampere jsem zahájil začátkem roku 2003 a od té doby neustále pokračuje. Fotografuji obyvatele Tampere, kteří žijí a pracují v různých částech města. Během posledních let jsem projekt rozšířil o  podniky a díla pro výstavu byla vybrána právě z této fáze projektu. Zmiňovaný projekt je jednou z forem projevu kreativní ekonomie, která spojuje umění, historii a ekonomii. Jednak posiluje identitu obyvatel Tampere, a zároveň je dokumentem o naší době pro budoucí generace.

MARJA PIRILÄ
Narozena / Born
2. 2. 1957,  Rovaniemi, Finland

CAMERA OBSCURA je tématem mnoha projektů, které Marja Pirilä vytvářela v posledních deseti letech. Piriläová ve svém projektu CAMERA OBSCURA interiér/exteriér přetvořila normální pokoje obyčejných lidí v „temné komory“. V nich pak fotografovala s použitím běžných velkoformátových aparátů na dlouhé expozice. Touto metodou dokáže zachytit na jednom filmovém políčku jak osoby a pokoje, tak i odrazy okolní krajiny.
Piriläová na projektu pracuje od roku 1996. Série nyní obsahuje na 50 chromogenických barevných tisků s rozměry od 45 x 50 cm až do 150 x 180 cm.
V roce 2002 vyšla její druhá kniha s názvem CAMERA OBSCURA interiér/exteriér.

 

 Otevřeno
Pondělí–Pátek
9.00–12.00 / 12.45—17.00
Sobota
9.00–12.00
Kontakt
Galerie Caesar
Horní náměstí-radnice
771 00 Olomouc
Czech Republic

tel.: 585 225 587

galerie.caesar@cmail.cz

2004 © Galerie CAESAR