GALERIE CAESAR
CAFÉ RESTAURANT CAESAR

 

28. 1.–2. 2. 2008

ARTPROJEKT

LADISLAV DANĚK. 2 x 50/ PROJEKT – NEPROJEKT  (Věnováno Františce Palubjákové a Aloisi Legerskému)

Za finanční podpory Ministerstva kultury ČR  / Financial support from the Czech Ministry of Culture 

Ladislav Daněk

Narozen 9. 1. 1958 v Přerově. Malíř, kreslíř, od roku 1990 je činný rovněž jako kurátor a výtvarný teoretik. Základní literatura: Yvonna Boháčová, Daněk, Ladislav, Nová Encyklopedie českého výtvarného umění A-M. Praha, Academia 1995, s. 249. – Jiří Valoch, Ladislav Daněk. Rýsované kresby (kat. výstavy), Zlín, Studio 6.15 2006. – Ludvík Ševeček, Jan Andres, Ladislav Daněk, Ladislav Daněk. Kresby 1979-2006 (kat. výstavy), Zlín, Krajská galerie výtvarného umění 2007.

Proč projekt – neprojekt? Výraz projekt totiž od jisté doby přímo nesnáším, neboť „díky“ rádobykurátorům se jeho původní význam vyprázdnil. Tato výstava, vzniklá z popudu Galerie Caesar a přátel kolem ní sdružených, je naopak záležitostí srdeční. Připravil jsem ji jako poděkování všem těm, kteří mě oslovili a ovlivnili nejen svým uměním, ale především jako lidé. Vedle toho jsem měl na zřeteli, aby výstava naznačila šíři mých zájmů. Na všechny, jimž jsem chtěl poděkovat alespoň vystavením jednoho jejich díla, se však bohužel nedostalo. Na to je galerie malá. Snad mi tedy prominou. Definitivní výběr vystavujících byl pro mě noční můrou. V seznamu s více jak stovkou jmen jsem musel škrtat a škrtat na konečných padesát autorů. Někteří jsou slavní, jiní ne a několik jich dokonce nikdy nevystavovalo. Ale co na tom? Duch si vane, kam chce. Vybrané práce jsem většinou vyměnil, něco dostal a něco koupil. Rád bych zdůraznil, že nejsou pro mě majetkem jako takovým – ostatně do hrobu si je nevezmu. Naopak s potěšením a často se na ně dívám. Jsou totiž živé, i když někteří jejich tvůrci již nejsou mezi námi a s několika z nich jsem se ani nesetkal. Mezi vybraná díla jsem nakonec zařadil ukázky z vlastní práce jako doklad toho, že původní výraz, či chcete-li originalita, nevzniká ve vzduchoprázdnu. Čím jsem starší, tím s větší náruživostí naopak pátrám po mně blízkých projevech, neboť teprve pochopením souvislostí může člověk porozumět vlastní cestě.

 

Seznam vystavujících autorů

Anonym SP / Horst Bartnig / Maggie Bird / Milan Bočkay / Václav Boštík / Miloš Cvach / Sophie Curtil / František Dörfl / Rudolf Fila / Pavel Hayek / Vladimír Havlík / Robert Hliněnský / František Hudeček / Dalibor Chatrný / Petr Jochmann / Jan Knap / Jiří H. Kocman / Stefan Konrad / Slavoj Kovařík / Ivan Krajíček / Jan Kratochvíl / Jiří Krtička / Jan Kubíček / Jiří Kubový / Zdeněk Kučera / Petr Kutra / Tomáš Lampar / Jiří Lindovský / Karel Malich / Václav Malina / Antonín Mareš / Zdeněk Macháček / Vladislav Mirvald / Pavel Netopil / Pavel Preisner / Vladimír Pospíšil / Oskar Přindiš / Pavel Rudolf / Antonín Řehák / Rudolf Sikora / Václav Stratil / Zdeněk Sýkora / Oldřich Šembera / Miroslav Šnajdr st. / Miroslav Urban / Jiří Valoch / Jan Wojnar / Jan Vyleťal / Anna Zemánková / Petr Zlamal
+ Ladislav Daněk

 

                          ZPĚT

 

 Otevřeno
Pondělí–Pátek
9.00–12.00 / 12.45—17.00
Sobota
9.00–13.00
Kontakt
Galerie Caesar
Horní náměstí-radnice
771 00 Olomouc
Czech Republic

tel.: 585 225 587

galerie.caesar@cmail.cz

2004 © Galerie CAESAR