GALERIE CAESAR


CAFÉ RESTAURANT CAESAR
 Spolek olomouckých výtvarníků

Jaroslav Koléšek – artillery 

 reprodukce

OBJEKTY JAROSLAVA KOLÉŠKA

 

Výstavou ARTillery sleduje JK především tu linii své tvorby, inspirovanou pozůstatky činnosti vojensko-průmyslového komplexu. Od výsostně sochařské práce s lidskou anatomií, která tvoří druhou podobu jeho práce, ji odlišuje materiálem a právě označením „objekty“, i když lidské a strojové tvary se v jeho díle již několikrát zkřížily.

Když se na umělecké scéně zjevily jeho Panzery, mnozí je vnímali jako gesto sochařské neústupnosti a fascinace tvarem, ale je tu ještě něco. JK patří ke generaci, která vyrůstala v éře Hvězdných válek a „uzbrojení“ Východu, kterou nás provázel televizní komentátor Peršink. Studium v průmyslové Ostravě poskytlo sochařově představivosti konkrétnější materiál. Těžká vojenská technika v simulakru dnešní války ztrácí praktický význam, stává se „technologickými fosiliemi“, je ale účinná na psychologické úrovni, protože „stroje v představivosti lidského rodu již nahradily zvířata“ (James Der Derian). Heroické období válčení (JK vytvořil památník letecké bitvy nad Šanovem) je minulostí, zbraně se sice pojmenovávají po dravcích, ale pásoví dinosauři  vymírají na virózu software. Čerstvý otec JK cítí ohrožení. V jeho díle se jako téma objevují katastrofy Hindenburgu a Kursku. „Potopená loď mi o technologii řekne více než loď, která pluje.“ (Paul Virilio). Odvrtaná cementová mapa Asie nenaznačuje přímo smrt, ale globálně chápané mizení populace. Chronologicky posledním dílem výstavy ARTillery je sestava zvětšených tablet z optického skla, průzračné placebo civilizačních bolestí, které ale svým provedením dává vzpomenout na mocný Dylar z DeLillovy knížky. Obrazem lékové kapsle se sochař vrací k tématu těla, tentokrát ale těla ohroženého chemickou manipulací.

Sochy tablet JK mohou skýtat svou obmyslnou útěchu ještě za tisíce let. I ony jsou plodem představivosti, která se dívá na artefakty dnešní civilizace jako na budoucí archeologické nálezy, myšlení, které vidí dál než k termínům splatnosti půjček. Americká nadace The Long Now se snaží vzbudit v lidech zodpovědnost za příštích 10 000 let a vytvořila datové nosiče v tomto horizontu použitelné. Objekty JK jsou stejně podnětné.

 

Lukáš Beran, duben 02005



Za finanční podpory Ministerstva kultury ČR


 

  ZPĚT

 Otevřeno
Pondělí–Pátek
9.00–12.00 / 12.45—17.00
Sobota
9.00–12.00
 Kontakt
Galerie Caesar
Horní náměstí-radnice
771 00 Olomouc
Czech Republic

tel.: 585 228 597

galerie.caesar@cmail.cz

2004 © Galerie CAESAR