29. 6.–31. 7. 2015
VLADIMÍR ŠKODA
21


Vernisáž 29. 6. v 18:00


POHLED DO VÝSTAVY A VERNISÁŽ 
                      

 

Vladimír Škoda
Narozen 22. listopadu 1942 v Praze.
Od roku 1968 žije a pracuje v Paříži.
Francouzský sochař, grafik a kreslíř českého původu.
Jako profesor působil v institucích École d'Art v Le Havre a École d'Art v Marseille.
Od roku 1991 vystavuje i v České republice.

Vladimír Škoda se narodil roku 1942 v Praze, vyučil se soustružníkem - frézařem. V roce 1967 se neúspěšně hlásil na Akademii výtvarných umění v Praze. V srpnu 1968 emigroval do Francie. Ve stejném roce získal stipendium na filozofické fakultě v Grenoblu a současně byl i posluchačem École des Arts Décoratifs. V letech 1969–1973 studoval na École nationale supérieure des Beaux-Arts Paris u Georgese Jeanclose, Pierra Carrona, Roberta Couturiera. 
Postupně se přestává věnovat malbě a začíná se sochařstvím.


Vladimír Škoda se ve svém díle zabývá vnějším a vnitřním kosmem. Jeho dílo je založeno na principech matematiky a geometrie. Celoživotní inspirací a filozofií je mu badatelská činnost Jana Keplera. Fascinace kosmem se odráží ve většině tvorby, jejímž základem je paralela vesmíru. Na základě pocitů a prožitků z geometrie a matematiky formuje tvar kompozic. Divákům, tak umožňuje odhalit nezvyklé pohledy na vnitřní i vnější „svět“ vesmírného prostoru.
Materiálům dominují ocel nebo měď, které Škoda velmi často leští a využívá principu odrazu. Pro dokonalost a originalitu používá i neobvyklé metody metalurgického zpracování. Nejoblíbenějším tvarem je koule, o nejrůznějších velikostech, ze kterých sestavuje nahodilé „vesmírné instalace“. V některých případech jsou jeho díla založená na principech kinetiky a magnetického pole, což čistému provedení díla dodává další pozoruhodný rozměr.

 

Vladimír Škoda již koncem 70. let realizuje první monumentální sochy a  uskutečňuje své první samostatné výstavy v Římě, Milánĕ a Paříži.  Roku 1979 vytváří monumentální dílo Horizontal - vertical pro sympozium v Regensburgu a začíná vystavovat po celé Evropě. V 2. polovině 80. let se v jeho tvorbě objevují série kovaných koulí (De l’intérieur), a krátce na to dokonalá sféra (kulová plocha). Posléze začal Vladimír Škoda vsazovat do nitra ocelových sfér i jiné materiály či jiné kovy, například měď a opracovával jejich povrch rýhováním a leštěním. Následnou inspirací Vladimíra Škody se stal permanentní pohyb kyvadla - v roce 1995 představuje první dílo s touto tématikou v rámci velké výstavy v Galerii Rudolfinum. Dynamiku a techniku kyvadlového pohybu nejlépe reprezentuje instalace Kora, při níž poprvé využil vyleštěného konkávního zrcadla. Později  Škoda začal pracovat také s vibračním a otočným pohybem objektů, s magnetismem, polaritou, vytvářel světelné instalace. V poslední době experimentuje se zakřivenými zrcadly svých objektů a pohybem snímaným videem.
Vedle své sochařské práce vytváří drobné i rozměrné grafické listy v malých nákladech.
Profesor Vladimír Škoda je jeden z nejúspěšnějších českých umělců, žijících a prosazujících se v zahraničí. Vystavuje v mnoha zemích světa a jeho dílo je zastoupeno v celé řadě významných státních i soukromých sbírek.

Olomoucká výstava s názvem 21, představí speciálně pro prostor galerie vytvořenou variabilní instalaci ze zavěšených pozlacených 21 koulí a autorovo grafické dílo od počátku devadesátých let po současnost. Expozice je pořádána v rámci série výstav započatých už v roce 2013 ve Francii a Německu. V České republice již proběhla výstava Virtuální prostor / Espace Virtuel v Galerii umění v Karlových Varech a souběžně s výstavou v Galerii Caesar probíhá v Galerii výtvarného umění v Ostravě expozice s názvem Energie / Energy.
Cyklus výstav je doprovázen obsáhlou monografií.
Výstavní projekt podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

 

 

 

ZPĚT


 

Celoroční výstavní program Galerie Caesar je finančně podporován z grantu Ministerstva kultury ČR,
města Olomouce a Olomouckého kraje.



                             © Galerie CAESAR